‘Uberfruit’, una distòpia d’un redactor creatiu lleidatà, guanya La Fruita del Demà
Pol·len Edicions i Fruita amb Justícia Social presenten el llibre dels deu relats finalistes del concurs
Uberfruit, de l’escriptor, consultor creatiu i professor lleidatà, Òscar Arenas Larios, és el relat guanyador del certamen de La Fruita del demà, un concurs literari impulsat per l’editorial cooperativa Pol·len edicions i la Plataforma Fruita amb Justícia Social per visualitzar les conseqüències de l’agricultura intensiva en el medi ambient, la pagesia i els drets de les persones temporeres.
Es tracta d’una distòpia que té lloc en un camp de préssecs entre una videobloguera i una treballadora temporera. El jurat, integrat per Pascaline Linda Ngameni Nebouet, Jordi Suïls, Mertxe Paris, Marta Grau, David Marín, Leo Badia i Mar Carrera, l’ha escollit “per transmetre la situació de les persones temporeres en un futur on la tecnologia, les multinacionals de plataforma i les xarxes socials encara tenen més pes, a més de ser un relat que inclou una crítica a la mirada urbanocèntrica, i perquè està molt ben escrit”.
Avui s’ha fet públic el veredicte del certamen, al qual hi optaven 26 relats (21 en català i 5 en castellà), en un acte a la Biblioteca Pública de Lleida on també s’ha presentat el llibre de Pol·len que recull les deu obres finalistes i que du el mateix nom del concurs.
El segon premi també ha estat per Òscar Arenas, per La desaparició dels cloroplàstics, un fenomen relacionat amb modificacions genètiques al món de la fruita dolça i que investigarà “l’únic periodista crític de l’oest de Catalunya”. El jurat ha destacat que és una distopia original, ben construïda, amb un argument complex i crític per ser una hipèrbole sobre la tecnificació de l’agricultura i on també hi té lloc l’humor.
El doblet del lleidatà, que viu al Vallès Oriental, es deu a què les bases d’aquesta edició permetien presentar-hi fins a tres relats. Arenas, que va ser finalista en l’anterior certamen de Pol·len Edicions El Porc del demà -dedicat a la indústria càrnia-, ha publicat 365 formas de pedir trabajo (Edicions Salòria, 2015) i relats en diverses antologies.
Finalment, el tercer premi ha estat per Marisol Cabral Salvadores, de Santa Maria de Corcó (Barcelona), per Malpaís, un relat on una treballadora temporera descriu amb molt detall i des de les entranyes una situació d’extrema duresa. El jurat n’ha destacat el seu estil poètic. Cabral va guanyar un concurs de contes de l’illa de La Graciosa i el concurs La llum a les ones 2018, que organitza l’Institut de Ciències Fotòniques.
La fruita del demà, que ha estat possible gràcies a una campanya de micromecenatge, introdueix una novetat respecte El porc del demà, i és que tres artistes han il·lustrat els tres relats guanyadors. Són Joan Manel, Berni Puig i Eixa. La coberta ha anat a càrrec de l’activista i il·lustrador d’Osona, Lluís Muntada. El llibre es podrà trobar a les llibreries de Catalunya a partir del 2 de maig.