Vint organitzacions exigeixen al Govern espanyol una sortida justa i sostenible davant la crisi del preu dels aliments

Les organitzacions sol·licitem en una carta conjunta que es compti amb nosaltres l’hora de desenvolupar polítiques sobre alimentació, condicions de les treballadores agràries i la lluita contra la despoblació del medi rural.

Davant la crisi actual dels preus dels aliments és important que s’aprovin mesures polítiques que garanteixin a mitjà i llarg termini l’accés a una alimentació sana i una sostenibilitat de tot el model agroalimentari. Amb aquest objectiu, 20 organitzacions acaben de presentar al Govern espanyol un decàleg de demandes que promoguin un sistema agroalimentari més just i demanem que es tingui més en compte les organitzacions de la societat civil davant de la indústria a l’hora de desenvolupar les polítiques.

La situació actual afecta l’economia de les persones i fins i tot el mateix accés als aliments d’aquelles més vulnerables. Les mesures a curt termini com la baixada de l’IVA no són suficients i no resolen el problema: mentre que el preu de la cistella de la compra continua augmentant, els costos de producció també ofeguen cada cop més la producció agroecològica familiar. Podem afirmar que hi ha un fràgil equilibri entre la provisió de recursos i aliments per al nostre consum, la defensa del territori i que les persones que hi habiten i treballen disposin d’unes condicions dignes de vida.

Des de la Federació de Consumidors i Usuaris CECU: “Valorem les accions de caràcter més urgent. Tot i això, a mitjà termini necessitem implementar mesures que garanteixin tant els drets de les persones productores com l’accés de les persones consumidores a una alimentació saludable i sostenible”.

El decàleg de mesures que les organitzacions hem presentat al govern espanyol és fruit del treball conjunt de prop de 100 persones vinculades al món rural, la producció i el consum d’aliments, la sobirania alimentària i la salut que ens vam reunir a finals d’any a Jaca (Osca) per debatre sobre iniciatives en comú. En paraules d’Andoni García, de COAG, aquest va ser un espai per “parlar del futur, l’agricultura, la ramaderia, el medi rural, també des del territori i des del dret a una alimentació sana per a tota la població”. A aquesta demanda conjunta s’hi van incorporar també organitzacions vinculades a la salut pública, com ara la Societat Espanyola de Salut Pública i Administració Sanitària. Segons Pilar Serrano, en parlar de la producció i el consum d’aliments cal “posar de manifest com convergeixen eixos de desigualtat entre l’àmbit rural, la salut de les dones i la immigració, i cobra tot el sentit treballar des de la salut pública amb aquestes relacions”.

Les 10 mesures que es demanen al govern per garantir un model agroalimentari just i sostenible i un món rural viu, tenen com a punts principals:

  • Garantir el dret a l’alimentació de tota la població, especialment dels col·lectius vulnerabilitzats.
  • Un sistema alimentari que garanteixi preus justos per a les persones productores, consumidores i treballadores.
  • Un model de producció daliments que respecti els drets laborals i socials.
  • Un model de producció daliments basat en lagroecologia.
  • Apostar per models ramaders familiars i sostenibles i rebuig de la ramaderia industrial.
  • Foment des de les institucions d’alimentació agroecològica mitjançant la compra pública.
  • Defensa del territori rural davant de l’expansió de les macrogranges, mineria o macroprojectes d’energia solar i eòlica.
  • Entorns socials, de producció i consum inclusius amb perspectiva feminista.
  • Defensa de serveis públics i de qualitat al medi rural.
  • Foment dels entorns alimentaris sostenibles.

Les organitzacions signants esperem que aquestes demandes siguin tingudes en compte per part de les administracions públiques i reclamem ser tingudes en compte en la planificació i el desenvolupament d’estratègies vinculades a l’alimentació i protecció del món rural. Per aquest motiu, hem sol·licitat reunions al Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic, al Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació i al Ministeri de Consum.

Amigos de la Tierra “sol·licitem al Govern que posi al centre la necessitat urgent de transformar el model agroalimentari perquè s’ajusti als límits planetaris i respongui a les necessitats de les persones, en lloc dels interessos de la indústria i els grans grups corporatius. La presidència espanyola de la UE és una bona oportunitat per avançar en aquest camí”.

Publicat a