“Allò devastador pel sector agroalimentari no són les denúncies d’entitats i ONG’s, sinó la vulneració dels drets humans”

Patronal i administracions s’uneixen a l’ofensiva per impedir la difusió de l’informe de Justícia Alimentària «L’ingredient secret. Explotació laboral a l’alimentació espanyola»

UPA Andalusia demana al Govern que paralitzi la campanya de Justícia Alimentària que denuncia l’explotació laboral de riders, envasadores i temporeres agrícoles. L’organització patronal agrària es queixa que l’ONG de drets humans obtingui finançament públic del Ministeri de Drets Socials.

Per a UPA Andalusia, la campanya es basa en un informe la clara intencionalitat del qual és difamar una sèrie de sectors estratègics –entre el qual hi ha el sector hortofructícola- amb arguments falsos sobre explotació laboral de persones immigrants.

En aquest sentit, el ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, ha criticat una campanya de Justícia Alimentària contra l’explotació laboral al camp finançada amb fons públics del Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 que dirigeix ​​Ione Belarra. Planas ha titllat “d’inacceptable” la campanya “tant pel contingut com pel dany a la reputació que pot ocasionar a un sector tan important per a Espanya i la seva economia”.

La consellera d’Agricultura, Pesca, Aigua i Desenvolupament Rural de la Junta d’Andalusia, Carmen Crespo, també ha mostrat el seu rebuig i ha demanat la retirada de la campanya “Exporta, explota, me expló” impulsada per Justícia Alimentària.

Justícia Alimentària ha respost avui a les acusacions de la consellera dʻAgricultura, Pesca, Aigua i Desenvolupament Rural de la Junta dʻAndalusia, Carmen Crespo, després que demanés la retirada de la campanya de lʻorganització que documenta les situacions de vulneració de drets fonamentals sectors vinculats a l’agroalimentació amb testimonis reals de treballadors i treballadores. Crespo ha titllat la campanya de “devastadora” per ser “un atac frontal sense cap sentit” al sector estratègic de l’agricultura a l’Estat espanyol, per la qual cosa la resposta de Justícia Alimentària ha estat clara: “el que és devastador no és la nostra denuncia, sinó que es permeti la vulneració dels drets laborals i humans al sector agroalimentari», ha sentenciat el director de l’organització, Javier Guzmán.

La campanya es basa a l’informe «L’ingredient secret. Explotació laboral a l’alimentació espanyola», que documenta les situacions de vulneració de drets fonamentals en tres grans plataformes agroexportadores alimentàries: el sector de les fruites i hortalisses, el sector carni i el de les conserves de peix. 

Justícia Alimentària treballa, des de l’any 1987, per defensar la petita agricultura i un sistema alimentari just i respectuós amb els drets laborals i la dignitat de les persones. En aquest sentit, l’organització lamenta que des de la Conselleria d’Agricultura, Pesca, Aigua i Desenvolupament Rural no només no es posi el focus a posar fi a aquesta situació, sinó que, a més, s’ataca una organització de la societat civil que està denunciat precisament aquesta vulneració de drets.

Malauradament, per nosaltres aquest tipus de reaccions no ens són alienes i les patim cada cop que denunciem de forma pública les vulneracions de drets que pateixen les persones temporeres a les terres de Lleida. Per aquest motiu, Fruita amb Justícia Social, que també vam participar de l’informe, donem tot el nostre suport a Justícia Alimentària davant la criminalització per part d’alguns responsables polítics, de la patronal i de l’extrema dreta. 

Publicat a