La Paeria no va denunciar a Inspecció de Treball irregularitats d’ETT i empreses fruiteres tot i estar-ne al cas
Fruita amb Justícia Social reiterem les crítiques per la manca de transparència i l’actitud autoritària i de menyspreu contra les entitats socials de la regidora Mariama Sall
La regidora de Persones, comunitat i agenda 2030, Mariama Sall, va reconèixer en una recent reunió mantinguda amb la Xarxa d’entitats socials d’atenció a les necessitats bàsiques de les persones temporeres, haver detectat irregularitats en la contractació de persones temporeres per part d’empreses de treball temporal i del sector agroalimentari. A preguntes de les entitats, Sall va informar que hi havia hagut treballadors allotjats en pisos de l’Empresa Municipal d’Urbanisme o al dispositiu d’acollida als quals no se’ls havia ofert allotjament per part del contractador. Malgrat que això suposi una vulneració flagrant del conveni laboral, la regidora va afegir que la Paeria no havia interposat cap denúncia davant la Inspecció de Treball.
No haver-ho fet implica que la Paeria destini recursos públics a cobrir despeses que han d’assumir els contractadors, uns recursos que podrien destinar-se a altres necessitats socials ja prou mancades de pressupost. Que una administració pública no denuncii aquestes irregularitats és greu, no només perquè s’inhibeix de les seves obligacions, sinó perquè així normalitza i perpetua la competència deslleial dels què vulneren el conveni per abaratir costos enfront la majoria que no ho fa.
Tot i haver-ho demanat en múltiples ocasions, Sall no va facilitar el nombre de persones amb contracte de treball que van ser allotjades al dispositiu dels Camps Elisis a les quals no se’ls va oferir allotjament o se les hi va oferir un allotjament indigne.
D’altra banda, i contràriament al que havia assegurat la Paeria a l’inici de la campanya, no es va derivar ningú a altres recursos d’acollida de la resta del territori més propers als seus llocs de feina. Això provoca que alguns municipis es desresponsabilitzin de l’acollida digna d’aquestes persones i que fins i tot alguns, com el d’Aitona -un dels que reben més treballadors temporers-, rebutgin acollir un allotjament d’aquestes característiques.
Respecte la intoxicació alimentària que van patir una quarantena de persones temporeres al pavelló de Fira de Lleida i que es va conèixer posteriorment gràcies a un mitjà de comunicació local, Sall va evitar respondre les nostres preguntes sobre perquè havia amagat a l’opinió pública aquest fet quan va titllar de “tranquil·la i sense incidències” la campanya d’acollida de les persones temporeres el dia que aquesta es tancava.
Lamentem que a hores d’ara no s’hagin dirimit responsabilitats polítiques a causa d’aquesta mala praxis de la regidora, com també que no es doni prou importància a una intoxicació que va afectar una quarantena de persones. Sospitem que si això hagués passat en un altre equipament públic no s’hagués actuat de la mateixa manera.
Fruita amb Justícia Social lamentem que la regidora Mariama Sall continuï amb l’actitud autoritària i de menyspreu envers les entitats socials i de defensa dels Drets Humans i denunciem la manca de transparència en la gestió del dispositiu d’acollida per a persones temporeres de Lleida.