Mig centenar d’organitzacions reivindiquem un model agroalimentari més just, sostenible i arrelat amb el món rural
Els debats van girar entorn de la rellevància de la defensa del territori enfront dels extractivismes, com els megaparques d’energies renovables o les macrogranges, la precarietat laboral del sistema agroalimentari industrial, la importància de garantir uns preus justos per a les persones agricultores i consumidores, així com la potencialitat de l’agroecologia i el feminisme com a solucions al model alimentari globalitzat.
Organitzacions socials, ambientals, de consumidors i agràries ens vam reunir durant el passat cap de setmana a Jaca (Osca), en les Jornades “Ruralisme o barbàrie” amb la finalitat de debatre i promoure aliances per a treballar conjuntament per un model agroalimentari més just, sostenible i respectuós amb el món rural.
En aquestes jornades s’han reunit representants de col·lectius que defensem un sistema de producció d’aliments que garanteixi l’obtenció d’una renda justa per a les persones productores, vetlli pel compliment dels drets laborals de les treballadores agràries, sigui respectuosa amb la preservació del medi ambient i promogui un adequat accés a aliments saludables per al conjunt de la població espanyola.
Entre les qüestions abordades, van cobrar especial rellevància la defensa del territori enfront dels extractivismes, com els macroparcs d’energies renovables o les macrogranges, la precarietat laboral del sistema agroalimentari industrial, la importància de garantir uns preus justos per a les persones agricultores i consumidores, així com la potencialitat de l’agroecologia i el feminisme com a solucions al model alimentari globalitzat.
En la trobada celebrada a Jaca (Osca) van participar persones vingudes de tot el territori espanyol, la qual cosa va permetre tenir un diagnòstic representatiu de les principals problemàtiques que assolen el medi rural i la producció d’aliments.
Blanca Ruibal, Coordinadora d’Amigos de la Terra: “En el medi rural es troben moltes de les solucions a la crisi ecològica i social que vivim. És necessari promoure les iniciatives econòmiques locals, l’agroecologia, posar fre a la ramaderia industrial i posar en valor el paper de les dones rurals en la protecció i vertebració del territori. La producció d’aliments sans i respectuosos amb l’entorn és clau per a garantir ciutats i pobles vius”.
David Sánchez, Director de la Federació de Consumidors i Usuaris CECU: “L’accés a aliments suficients, sans i sostenibles és un dret humà universal que ha d’estar garantit. Per a això, aquestes opcions de consum han de ser les de més fàcil accés per disponibilitat i preu per a qualsevol persona, i és l’obligació de les administracions públiques garantir aquest dret. Per a aconseguir aquest objectiu, és fonamental treballar en xarxa amb la resta de col·lectius i organitzacions que aposten per un altre model alimentari”.
Andoni García, membre de l’Executiva de la Coordinadora d’Organitzacions d’Agricultors i Ramaders (COAG): “Enfront dels múltiples reptes que afronta el sector agrari, és fonamental trobar espais de reflexió i intercanvi amb les organitzacions socials que aposten per un canvi en el model agroalimentari. Des de COAG apostem per col·laborar per a buscar solucions que garanteixin preus justos per a consumidors i agricultors, i que permetin avançar a un model d’agricultura social, familiar i sostenible”.
Jordi Menéndez, responsable del Departament de Cooperació Nord de Justícia Alimentària: “Defensar una alimentació amb drets socials, laborals i ambientals i la defensa del territori enfront de la nova onada de projectes liderats per grans empreses com els parcs energètics i les magrocranjas, és l’única solució per a assegurar la sobirania alimentària”.