Mig centenar d’organitzacions “es planten” davant dels ministres d’Agricultura europeus reunits a Còrdova per reclamar un canvi de model agroalimentari

Fruita amb Justícia Social penja una pancarta a l’Horta Lleida reivindicant la sobirania alimentària i pagesa

Més d’un centenar de persones, representants de més de 50 organitzacions socials, ambientals, de consumidors i agràries, inclòs Fruita amb Justícia Social, es van reunir a la plaça de l’Arc del pont de Còrdova el passat diumenge 3 de setembre a la tarda. Aquesta concentració tenia com a objectiu reclamar a una transformació del sistema alimentari cap a un enfocament més just, sostenible i respectuós amb el món rural. Aquest esdeveniment va tenir lloc coincidint amb la reunió dels ministres d’Agricultura de la Unió Europea, celebrada a la mateixa ciutat.

A més, una cinquantena d’activistes van modificar la il·luminació del pont romà de la ciutat amb plantilles en forma de fruites i hortalisses i van projectar una pancarta als murs de la Mesquita, per exigir canvis cap a un model agroalimentari just i sostenible. Amb aquesta acció simbòlica, els col·lectius pretenen traslladar la necessitat d’actuar amb urgència perquè hi hagi un canvi radical en el model agroalimentari.

En l’actual context de crisi climàtica i ecològica global, el model agroalimentari industrialitzat i globalitzat, basat en l’explotació de la natura i les persones, ha demostrat la seva vulnerabilitat, per exemple, davant de pertorbacions com la pandèmia de la COVID-19, la guerra d’Ucraïna o les sequeres perllongades. Per això, les organitzacions reunides a Còrdova han reivindicat que les polítiques europees es dirigeixin cap a l’agroecologia, la sobirania alimentària i el feminisme com les úniques alternatives capaces d’alimentar la població de manera saludable, socialment justa i ambientalment respectuosa. Alhora, han sol·licitat als ministres de la UE que posin tots els mitjans al seu abast per assegurar que la transició en marxa sigui justa amb les persones i el planeta, i han assegurat el futur del camp i la seva gent.

Els mandataris es van reunir a Còrdova en una trobada titulada “Les noves tecnologies per a una agricultura més sostenible i resilient”. Durant aquesta reunió, els participants de la concentració van aprofitar l’ocasió per demanar la implementació de polítiques públiques que promoguin un model agroalimentari basat en l’agroecologia i la sobirania alimentària. Els manifestants portaven pancartes amb eslògans com “Ens plantem per un model agroalimentari just i sostenible”. A més, Fruita amb Justícia Social va secundar aquesta acció penjant una pancarta a l’Horta de Lleida en la qual reivindicava la sobirania alimentària i pagesa.

La indústria i la distribució han de garantir preus justos, tant per als que produeixen com per als que consumeixen, per a això és fonamental el suport als canals curts de comercialització i les normatives i infraestructures públiques per a la transformació agroalimentària a petita i mitjana escala. 

Davant l’emergència climàtica i de biodiversitat actual, les organitzacions demanen polítiques públiques en defensa del territori davant de macroprojectes com megaparcs per a la producció d’energia renovable com la planta de biogàs més important de Catalunya a la Sentiu de Sió, els monocultius a gran escala o la ramaderia industrial, que afecten les poblacions rurals i que soscaven el funcionament dels ecosistemes. Alhora, manifesten la urgència de posar fi a la precarietat laboral del sistema agroalimentari industrialitzat, que afecta especialment persones migrants i dones i suposa una xacra per a la dignitat rural.

Altres mobilitzacions

A més de la concentració, entre els dies 31 d’agost i 3 de setembre va tenir lloc una trobada per la sobirania alimentària, celebrada a Hornachuelos (Còrdova), en què van participar més de 150 persones d’organitzacions de tot el territori espanyol. En aquest fòrum es va debatre sobre les problemàtiques i les alternatives al model agroalimentari i es va consensuar un full de ruta per continuar impulsant reivindicacions compartides. Entre altres activitats, es van realitzar taules de debat sobre el model agroindustrial i la seva contribució a la crisi climàtica, així com la confluència de les diverses lluites relacionades amb la terra.

Publicat a