Menys de cinc usuaris, l’última nit al pavelló, mentre més d’una vintena dormen als seus voltants al ras

La Plataforma Fruita amb Justícia Social tornem a suspendre el dispositiu per a temporers de Paeria i demanem l’ampliació de l’atenció a temporers fins al finalitzar la campanya agrària

Menys de cinc persones han dormit aquesta passada nit al Pavelló habilitat per l’Ajuntament de Lleida entre l’1 de juny i el 31 d’agost com a dispositiu d’atenció a treballadors temporers. Segons testimonis recollits per la Plataforma Fruita amb Justícia Social ahir mateix, menys de cinc persones hi passaven la darrera nit d’obertura de l’equipament. De fet, no s’hi veien més de mitja dotzena de llits parats. Segons els mateixos testimonis, van ser menys d’una desena que van dormir la nit del 30 d’agost i una quinzena la nit del dia 29, mentre més d’una vintena fa dies que dormen fora als voltants de l’equipament i que denuncien que, des de la mitjans de mes, o no se’ls ha donat allotjament o no se’ls ha renovat la tarja per pernoctar-hi. 

La promesa dels responsables municipals de derivar les persones que no poguessin ser ateses en aquest dispositiu a altres serveis territorials no s’ha complert i els treballadors, a falta d’alternatives, estan dormint al carrer.

Davant d’aquests fets, la Plataforma Fruita amb Justícia Social tornem a suspendre enguany l’Ajuntament de Lleida pel dispositiu d’atenció a persones temporeres. En primer lloc, perquè la campanya ni comença ni acaba amb un decret d’alcaldia. L’1 de juny, quan va obrir-se l’equipament, feia setmanes que moltes persones havien arribat a Lleida per treballar-hi i no estaven sent ateses ni per la Paeria ni altres administracions –sí per algunes entitats del tercer sector-;  i a 31 d’agost, la campanya no està acabada, per la qual cosa les vulneracions de drets es continuaran repetint i agreujant

Exigim a la regidora responsable, Mariama Sall, que doni explicacions de com és possible que aquests darrers dies hi hagin dormit tan poques persones al pavelló mentre n’hi ha un munt al carrer. El fet que la Guàrdia Urbana les faci aixecar cada dia a les 6 del matí ni els fa desaparèixer, ni soluciona aquesta situació. És per això que demanem que s’ampliï el dispositiu als treballadors temporers, ja que la campanya continua. 

D’altra banda, denunciem que hagin pernoctat al pavelló treballadors que han d’allotjar els contractadors, tal com estipula el conveni agrari per les persones empadronades a més de 75 km, tot destinant recursos públics al què ha de ser assumir de l’empresa privada, i sense que l’Ajuntament hagi interposat denúncia per aquesta il·legalitat, que sapiguem. Durant aquests mesos hem recollit nombrosos testimonis en aquest sentit, així com de persones que estan treballant i dormen al ras perquè els empresaris no els ofereixen allotjament, alguns dels quals s’han denunciat. 

El dispositiu d’atenció a temporers enguany a Lleida, no només s’ha privatitzat, sinó que ha expulsat les entitats del tercer sector de la ciutat que des de feia anys treballaven voluntàriament en la gestió del servei. Tot i que des de Paeria es va rebutjar qualsevol mena de voluntariat, es va fer una crida a la ciutadania des de la Xarxa Solidària de Lleida gestionada per la Federació d’Associacions de Veïns en col·laboració amb l’Ajuntament de Lleida, perquè participessin en el dispositiu en aquests termes, sense oferir en cap cas formació prèvia i especialitzada per atendre aquest col·lectiu i deixant de banda aquestes entitats i la nostra Plataforma, que no va ser autoritzada, juntament amb la CGT, per fer assessorament laboral.

1 de setembre de 2021

Publicat a