La plataforma Fruita amb Justícia Social i els temporers denunciem plegats la vulneració de drets humans, la Guàrdia Urbana de Lleida identifica militants, treballadors del camp i periodistes
La Plataforma fruita amb justícia social i els temporers hem denunciat avui plegats, en una roda de premsa sindical, la situació infrahumana i la vulneració de drets humans que pateixen a la ciutat de Lleida, i bona part del Segrià, les persones que treballen al camp. Enguany la situació s’ha vist agreujada ja que molts albergs municipals s’han tancat per la pandèmia i els allotjaments de la patronal s’han vist reduïts per les mesures de seguretat. Els temporers han explicat avui que estan sense allotjament, sense aigua, ni aliments, i han assenyalat l’alcalde de la ciutat, Miquel Pueyo, com a responsable.
“Ens aixequem a les 6 del matí cada dia per anar a treballar, dormint al carrer i entre cartrons, amb gana, sense poder-nos rentar i sense cap mesura d’higiene, en uns moments què estem vivint una pandèmia”, ha afirmat Serigne Mamadou. “Els temps de l’esclavitud s’han acabat, no som delinqüents, som treballadors que venim a collir la vostra fruita i no hi ha dret com ens esteu tractant, cada any és el mateix”.
Mamadou, que ha agraït a la Plataforma el seu suport, ha demanat la regulació de persones en situació administrativa irregular perquè tothom pugui treballar de manera legal, tal i com estan fent altres països com Itàlia o Portugal. “Necessitem menjar per això ens cal treballar i ho hem de fer amb o sense papers”, ha afegit.
En la mateixa línia s’ha pronunciat la Plataforma que ha reiterat la petició que des de fa set anys adrecem a l’Ajuntament d’un alberg per acollir aquestes persones. Hem recordat que el compromís que l’equip de govern municipal va donar l’any passat a la Plataforma i la xarxa d’entitats del tercer sector de donar allotjament a aquestes persones, no s’ha complert. “Vam demanar que fessin una previsió per aquesta campanya, però la feina no s’ha fet”, ha declarat Gemma Casal, membre de la Plataforma. Hem ressaltat que això és especialment greu en la pandèmia per la COVID-19, ja que s’estan exposant no només als temporers sinó als veïns de la ciutat.
Tot i que per aquesta situació no hem pogut fer cap recompte, la Plataforma calcula que ja hi unes 200 persones a Lleida dormint al carrer i que n’arribaran més. “La campanya no comença per un decret d’alcaldia o de govern, les feines al camp fa dies que s’estan fent”, ha dit Casal.
D’altra banda, la Plataforma ha denunciat que les pluges d’aquests últims dies han agreujat la situació de les persones que no tenen un sostre per i que l’Ajuntament ha tapiat els alerons del pavelló 3 dels Camps Elisis, ha posat jardineres i tanques en diferents punts del casc antic, per evitar que aquestes persones no s’hi puguin refugiar.
La Guàrdia Urbana ha identificat militants, temporers i periodistes en finalitzar la roda de premsa, fet que denunciem enèrgicament. La repressió no ens farà callar davant la vulneració dels drets humans i de llibertats fonamentals com ara la d’expressió i informació.
Lleida, 17 de maig de 2020.