La PAH de Lleida i Fruita amb Justícia Social demanem la dimissió de la regidora Mariama Sall
Per la seva nefasta gestió dels serves socials i l’acollida de temporers
La Plataforma d’Afectades per la Hipoteca (PAH) de Lleida i la Plataforma Fruita amb Justícia Social demanem la dimissió de la regidora de Persones, Comunitat i Agenda de 2030 de l’Ajuntament de Lleida, Mariama Sall, per la seva nefasta gestió dels serveis socials i de l’acollida de temporers.
Des de fa temps, som testimonis del deteriorament en el funcionament dels serveis socials de la nostra ciutat i la manca de recursos que hi destina el govern municipal. Cada cop és més difícil per a les usuàries poder accedir i ser atesos per les treballadores socials, i per tant, obtenir informació dels seus drets, entre els quals estan poder tramitar les ajudes socials.
S’han produït negatives a facilitar l’Informe de vulnerabilitat, indispensable per aconseguir ajudes per a l’emergència energètica i aturar desnonaments. De fet, ni s’han arribat a tramitar a la Taula d’Emergència casos de famílies amb procediments actius de desnonament. Aquesta Taula només es reuneix un cop al mes, independentment de l’emergència i el nombre de casos, i ha estat inactiva durant tot el mes d’agost.
No hi ha cap protocol per a les famílies que es queden al carrer els caps de setmana i festius, ni informació sobre on s’han adreçar. La majoria de vegades, l’única alternativa són uns dies en un alberg o pensió, i un cop esgotats, encara que la família no tingui on anar, s’amenaça amb enviar la Guàrdia Urbana per fer-los fora. Només la pressió de la PAH ha aconseguit aturar algunes d’aquestes actuacions.
La deficiència en la gestió dels serveis socials provoca retards en la resolució de les emergències, com ara que es tardi sis mesos per donar d’alta un comptador social d’aigua. També hem de denunciar el tracte racista i classista que algunes treballadores socials han dispensat a diverses usuàries, inacceptable sempre, però sobretot per part de treballadors públics.
Tots aquests fets, amb les proves pertinents, s’han posat en coneixement dels responsables de la Regidoria que ha optat pel silenci com a resposta. Una evidència més de la manca de responsabilitat en l’exercici del càrrec, el menyspreu als moviments socials i les persones més vulnerables, i la inexistència de polítiques per garantir els drets fonamentals.
Denunciem també les dificultats i els retards inexplicables per poder accedir al padró, indispensable per tenir accés a servis bàsics com la salut, que també s’han bloquejat durant l’agost. Les persones que venen a treballar a la campanya de la fruita també s’han vist perjudicades pel mal funcionament dels serveis de Paeria, que com cada any han tornat a deixar treballadors dormint al carrer.
El dispositiu d’acollida a temporers s’ha tornat activar tard i malament. El pavelló, la gestió del qual s’ha privatitzat i ha deixat fora les entitats del tercer sector, va obrir quan la campanya ja havia començat i va tancar quan encara no s’havia acabat, precisament coincidint amb l’inici de la collita de la poma.
Durant el temps que ha estat en actiu, hi han hagut sempre treballadors de la fruita dormint fora del pavelló. I la darrera setmana, només hi van pernoctar entre mitja dotzena i una dotzena de persones, mentre que més d’una vintena dormien al voltant. Així, podien justificar el tancament prematur de l’equipament degut a què els usuaris estaven disminuint, cosa totalment falsa.
Com malauradament ja és habitual, aquestes persones han patit l’assetjament de la Guàrdia Urbana, amb identificacions il·legals per perfil ètnic i que es llencessin les seves pertinences a les escombraries per part d’Ilnet.
La gestió d’aquest servei s’ha fet amb manca de transparència i de comunicació amb els moviments socials i les entitats del tercer sector que vetllen pels drets d’aquestes persones. És més, Paeria va vetar la CGT, segon sindicat amb més presència a l’Ajuntament, i la Plataforma Fruita amb Justícia Social, per fer assessorament laboral.
Aquests menyspreus són recurrents al “govern del canvi”. El maig del 2020, quan Mariama Sall va accedir al càrrec va afirmar que preparava una reunió amb la PAH i, un any i quatre mesos després, no s’ha realitzat.
Considerem intolerable l’actuació de la regidora i és per això que veiem necessària la seva dimissió, perquè les persones vulnerables puguin rebre l’atenció a què tenen dret.
Així mateix denunciem la persecució que exerceix Paeria contra els moviments socials de Lleida, que han estat multats per la Guardia Urbana per defensar drets fonamentals, com ara la Plataforma Fruita amb Justícia Social i Mariola en Moviment. Exigim al seu màxim responsable, l’alcalde Miquel Pueyo, que acabi amb aquestes pràctiques repressives que demostren que el canvi no era tan canvi.
Lleida, 23 de setembre de 2021