La Crida i Fruita amb Justícia Social assenyalen les empreses de treball temporal (ETTs) com a responsables de la precarietat dels temporers
La formació va registrar ahir una demanda a la Inspecció de treball de la Generalitat per conèixer quins són els contractadors d’aquestes més de 150 persones sense allotjament
La Crida per Lleida – CUP i Fruita amb Justícia Social han denunciat avui que les empreses de treball temporal (ETTs), responsables de gran part de la contractació de temporers per a la campanya de la fruita, no compleixen amb l’obligació de garantir allotjament a les persones contractades. Segons la formació, companyies com Randstad «són el màxim exponent de l’explotació dels temporers i no informen sobre els drets del sector agrari».
El negoci de les empreses de treball temporal es basa en retenir part del salari contractat del treballador, un fet que implica que molts temporers cobrin la meitat del que han guanyat en una jornada.
La Crida denuncia que hi ha «una desempara general» de les persones treballadores en la campanya de la fruita dolça a la plana de Lleida. Per aquest motiu, la formació va registrar ahir una demanda a la Inspecció de treball de la Generalitat per conèixer quins són els contractadors d’aquestes més de 150 persones sense allotjament, incomplint el conveni col·lectiu agropecuari de Catalunya 2015-2017. La Crida demana que es disposin les sancions pertinents i que s’allotgin en condicions dignes aquestes persones.
«La manca d’allotjament té greus implicacions en la salut laboral dels temporers»
Des d’inicis del mes de juny – en data de 4 de juliol – hi ha a la ciutat de Lleida unes 70 persones en situació de sense llar dormint als carrers. La Crida ha constatat que són treballadors temporers de la campanya agrària de la fruita, amb contractes signats, en la majoria dels casos amb empreses de treball temporal i que no se’ls ha ofert allotjament.
Molts d’aquests treballadors estan empadronats a poblacions d’Andalusia i del País Valencià, contractats per empreses temporals en les seves comunitats autònomes, o bé han realitzat el contracte un cop arribats a Lleida amb empresaris agraris de la comarca del Segrià o amb empreses de treball temporal de la ciutat.
Aquests treballadors es troben dormint al carrer en les següents adreces: davant de l’alberg Jericó del carrer Tallada núm. 37; a l’estació d’autobusos (carrer Saracibar,2); al carrer Nou al lateral de l’edifici dels Castellers, a l’Estació de Renfe (Rambla Ferran), als Camps Elisis de Lleida i l’avinguda del Segre davant el número 7.
La situació de sense llar comporta riscos importants per la salut d’aquests treballadors: manca de mesures higièniques, riscos per dormir a la intempèrie…
També hi ha un nombre de 80 persones en la mateixa condició de treballadors contractats per la campanya agrària de la fruita del Segrià que dormen a l’alberg privat Jericó (carrer Tallada, 33). Aquests treballadors són allotjats en qualitat de sense sostre, perquè els contractants no faciliten l’allotjament.