Fruita amb Justícia Social participa en el IX Congrés Internacional d’Agroecologia a Sevilla
L’esdeveniment ha servit per repensar l’actual sistema alimentari, establir sinergies i plantejar alternatives justes i sostenibles amb les persones i el planeta.
La novena edició del Congrés Internacional d’Agroecologia s’ha celebrat entre el 19 i 21 de gener a Sevilla i ha reunit diferents actors vinculats a la construcció de sistemes alimentaris saludables i sostenibles.
Fruita amb Justícia Social hem participat en la taula rodona “Enclavaments agraris i explotació laboral: problemes, lluites socials i sortides agroecològiques” juntament amb altres col·lectius i organitzacions en lluita d’arreu de l’Estat Espanyol com el Colectivo de Jornaleras de Huelva en Lucha o el Sindicat de Manters de Barcelona.
El racisme estructural, que atorga drets i classifica les persones en funció de la seva situació administrativa (regularitat o irregularitat) i racialitza els treballs (abocant a les persones immigrants a ocupar els treballs més precaritzats), va ser un dels temes destacats de la taula. Ana Pinto del Colectivo de Jornalera de Huelva en Lucha va exigir “posar fi a la llei d’estrangeria” perquè “mentre hi hagi treballadors amb diferents condicions de treballs, continuarà l’explotació laboral”.
“Quan camino pels camps de cultiu, em sento com si fos un esclau. Estic eternament agraït a las Jornaleras de Huelva que lluitin per garantir els drets laborals i per dignificar les nostres vides” va confessar Abu.
Papalay del Sindicat de Manters de Barcelona, va posar en valor l’autoorganització col·lectiva dels venedors ambulants “enfront d’un Estat que hauria de proveir drets a totes les persones i no ho fa”. En aquest sentit, el Sindicat i la marca de roba de comerç just que van crear l’any 2017, han sigut una via per regular persones migrants en situació administrativa irregular i garantir-se llocs de feina sense explotació laboral.
En el cas de Lleida, Fruita amb Justícia Social va afirmar que durant els darrers 20-30 anys, en la campanya de la fruita “el capitalisme racial ha funcionat molt bé per generar beneficis a uns pocs a costa de la precarització i el patiment de les persones temporeres”.
Per acabar, Papalay va fer una crida a “replantejar-nos els nostres consums en tots els sectors”, l’Ana Pinto va plantejar que calia fer arribar aquest tipus de discursos a altres persones més enllà de les “convençudes” i Fruita amb Justícia Social va criticar que a “a Espanya hi hagués més gent parlant d’agroecologia que experiències reals”.
Durant tres dies, el congrés ha comptat amb taules rodones, sessions paral·leles de panells i tallers, i activitats plenàries.