La Paeria oculta la intoxicació alimentaria d’una quarantena de temporers allotjats al pavelló
El govern municipal va valorar la campanya de “tranquil·la i sense incidències” tot i que prop d’un 50% dels treballadors que hi dormien el dia dels fets van patir afectacions a la salut
Davant les informacions publicades avui al diari La Manyana, Fruita amb Justícia Social qualifiquem de greu la intoxicació alimentària d’una quarantena de persones temporeres el passat 27 de juliol a causa del menjar que se’ls oferia al dispositiu d’acollida i d’inadmissible que ho hagin amagat.
El passat 31 d’agost, dia que Paeria va tancar la campanya d’acollida a persones temporeres, la regidora de les Persones, comunitat i agenda 2030, Mariama Sall, va afirmar -tal com recull la nota de premsa i les publicacions a les xarxes socials del consistori-, que havia estat “una campanya tranquil·la i sense incidències destacables”. La Plataforma considerem que una intoxicació alimentària d’aquesta magnitud no es pot considerar en cap cas com una incidència no destacable.
En aquest sentit, denunciem l’intent de l’Ajuntament de Lleida d’ocultar i minimitzar, tot qualificant-lo “d’indisposicions estomacals”, un fet que va ocasionar afectacions a la salut a un gran nombre de persones a les quals se’ls hi va haver d’administrar suero oral. Tot i que no hem pogut documentar el nombre exacte d’afectats, la Plataforma hem recollit testimonis de diversos temporers que aquell dia s’allotjaven al pavelló que afirmen que l’afectació hauria estat superior a les xifres donades per Paeria.
Per aquest motiu, hem adreçat un escrit a l’Ajuntament, en virtut del dret d’accés a la informació pública, perquè faci públic el número exacte de persones afectades i ateses per la intoxicació alimentària i l’abast de la mateixa. Així mateix hem sol·licitat quines van ser les actuacions del consistori i si es va informar els usuaris de la possibilitat de reclamar compensacions pel dany causat. També hem denunciat els fets davant la Síndica de Greuges de Lleida perquè obri una investigació independent i arribi fins al fons de la qüestió. Tot i que el càtering era responsabilitat de l’empresa que gestionava el pavelló, els fets van tenir lloc en un servei municipal i el consistori n’és l’últim responsable.
Lamentem que tot això hagués passat mentre la regidora Mariama Sall, com a màxima responsable del dispositiu d’acollida, estava absent. A més, cal tenir present que durant els tres mesos de funcionament del pavelló només s’hi ha personat dos cops, amb motiu de les rodes de premsa d’obertura i de tancament de l’equipament, un espai on s’ha impedit l’accés a entitats defensores de Drets Humans i dels drets dels temporers, com la nostra.
Finalment, Fruita amb Justícia Social considerem que aquesta intoxicació és una demostració més del nefast model d’acollida impulsat per Paeria i de la pèssima gestió de la regidora que en té les competències. És per això que exigim que es depurin responsabilitats polítiques i que l’alcalde Miquel Pueyo cessi de les seues funcions Mariama Sall.