Huelva i Lleida estrenyen llaços per un canvi de model agrari
Les organitzacions Jornaleras de Huelva en Lucha i Fruita amb Justícia Social de Lleida han unit forces en una acció conjunta per impulsar un canvi de model agrari que respecti tant els drets de les persones treballadores com el medi ambient. Amb aquest objectiu, les dues associacions han registrat una carta adreçada a la ministra de Treball, Yolanda Díaz, en la qual presenten deu mesures essencials per garantir la dignitat laboral al camp.
Huelva i Lleida són dues regions que, malgrat la distància geogràfica, comparteixen un model agrari que depreda tant els recursos naturals com les persones que hi treballen. Per això, aquesta aliança busca estrènyer els llaços entre els col·lectius de treballadores agrícoles de les dues zones per promoure un model més just i sostenible.
Entre les mesures destacades en la carta s’inclouen:
- Eliminació de les ajudes a empreses que vulnerin drets laborals: Les associacions exigeixen la retirada de tot tipus de suport econòmic i promocional a les empreses agràries que no respecten els drets laborals.
- Dotació adequada de les oficines d’inspecció de treball: És necessari reforçar les estructures d’inspecció per assegurar que es compleixen les normatives laborals durant les campanyes agràries.
- Regularització de les persones migrades: Un dels punts més urgents és la regularització de totes les persones que, tot i viure i treballar al país, es troben en situació administrativa irregular, exposant-se així a l’explotació laboral.
Gemma Casal, portaveu de Fruita amb Justícia Social, ha posat èmfasi en la necessitat de regularitzar la situació de les persones migrades que ja resideixen a l’Estat, destacant que moltes d’aquestes treballen de manera irregular. “Aquestes persones són explotades laboralment, i les empreses s’estalvien els costos associats a la seguretat social, fet que afecta directament el sistema de benestar social, amb conseqüències en les prestacions com la jubilació o les incapacitats”, ha afegit Casal. Una situació que comporta que algunes persones hagin d’acudir a mafies, pagant quantitats elevades per aconseguir un contracte o un certificat d’empadronament.
Durant la roda de premsa, les dues organitzacions han criticat l’impuls de la “migració circular” i les noves ordres Gecco, afirmant que aquestes mesures no aborden la precarietat laboral existent al sector. Anna Pinto, de Jornaleras de Huelva en Lucha, ha denunciat que “aquestes polítiques només utilitzen la mà d’obra migrant de manera utilitarista, contractant persones en origen per després retornar-les als seus països un cop ja no se les necessita”.
Aquesta aliança entre Huelva i Lleida marca un pas important cap a un model agrari que prioritzi els drets humans i el respecte pel medi ambient, fent una crida a les autoritats per escoltar i implementar aquestes mesures imprescindibles.