Fruita amb Justícia Social suspèn l’Ajuntament de Lleida en la gestió de temporers
La Plataforma Fruita amb Justícia Social suspenem l’Ajuntament de Lleida per la gestió de l’acollida a persones temporeres i en recerca de feina. Tot i tenir en compte l’excepcionalitat de la campanya a causa de la COVID-19, la manca de previsió i de recursos destinats a acollir aquestes persones es repeteix any rere any, amb o sense pandèmia.
En aquest sentit, no s’han complert els anuncis fets l’any passat per habilitar espais dignes que, en qualsevol cas no són ni pavellons firals ni esportius. Lleida continua sense disposar d’un alberg públic per a temporers, com tampoc per a transeünts, la qual cosa els aboca a situacions de vulnerabilitat més greus que les que ja pateixen i contribueix a l’expansió de discursos d’odi, racisme i criminalització, com hem patit enguany.
Malauradament els incompliments de l’Ajuntament de Lleida són extensius a majoria de municipis del territori -alguns dels quals van promoure batudes policials com a solució-, així com a la resta d’administracions: Diputació, Consells comarcals i governs de la Generalitat i de l’Estat espanyol.
No entenem com els partits que governen l’Ajuntament i que formen part del Govern de Catalunya o de l’Estat hagin passat de puntetes per acabar amb les vulneracions de drets laborals i socials.
Valorem positivament que Paeria hagués unificat al pavelló 3 de Fira de Lleida l’atenció de persones temporeres, però recórrer a entitats del tercer sector i a voluntariat no pot ser el ‘modus operandi’ d’una administració pública que ha de cobrir majoritàriament amb personal qualificat per fer aquesta feina.
L’obertura del pavelló es va produir tard, després que feia mesos dormien centenars de persones al carrer, sense que se’ls proveís de cap servei higiènic, en un moment on no funcionaven fonts i els establiments estaven tancats.
La Plataforma va poder constatar que al pavelló hi ha dormit dones i persones que no eren temporeres. A més, hi pernoctaven treballadors de la campanya, quan l’allotjament d’aquests l’ha de proporcionar la patronal i no s’ha d’assumir amb diner públic. Aquestes situacions s’haurien d’haver denunciat des de l’Ajuntament de Lleida per suposar una vulneració del Conveni agropecuari de Catalunya i això no s’ha fet.
D’altra banda, l’Ajuntament de Lleida continua obstaculitzant l’empadronament, tot i que la legislació vigent determina que és una obligació de les administracions. Així, es continua informant des de diferents serveis municipals a alguns sol·licitants, persones estrangeres o en situació de vulnerabilitat, que els calen 6 mesos per fer el tràmit. Això priva la ciutadania de les seues obligacions i drets respecte l’administració local que amb aquest comportament els bloqueja l’accés a drets universals fonamentals.
A tot això cal sumar, la vulneració dels drets d’imatge d’aquestes persones per part de l’Ajuntament de Lleida. Primer, en convocar una roda de premsa a la carpa que Salut va instal·lar per fer PCRs al carrer Cavallers, després, quan va autoritzar l’entrada de TV3 al pavelló de Fira de Lleida, on van ser gravats usuaris sense el seu consentiment.
No oblidem tampoc que en la primera acció de la Plataforma, el passat 17 de maig, la Guardia Urbana va identificar activistes i temporers i va demanar la identificació de les periodistes que havien cobert l’acció sindical, permesa durant l’Estat d’alarma. L’alcalde de Lleida va acusar-nos de mentiders i malgrat haver publicat les proves mai ha rectificat ni demanat disculpes.
Finalment, la nostra Plataforma lamenta que des que va prendre possessió del càrrec, el passat 20 de juny, la nova regidora de Persones i Comunitat, Mariama Sall, no s’han respòs les nostres peticions de reunir-nos amb ella fins avui, que hem estat convocats amb les entitats del tercer sector que han estat implicades en l’atenció de temporers.
La Plataforma Fruita amb Justícia Social hem fet arribar totes les nostres consideracions a la reunió convocada per la Paeria aquest matí. Lamentem que aquesta reunió no hagi servit perquè la regidora Mariama Sall fes un exercici de transparència, reconegués errors i fes una autocrítica davant la manca de planificació i l’incompliment dels compromisos per part del consistori.
LLeida, 03 de novembre de 2020