Fruita amb Justícia Social reclama un segell de qualitat que garanteixi els drets socials i laborals en la collida de la fruita

Fruita amb Justícia Social torna a reclamar un segell de qualitat que garanteixi els drets socials i laborals en la collida de la fruita. El sector de la fruita dolça a la plana de Lleida ocupa cada any unes 20.000 persones en la collita. D’aquestes, unes 2000 treballen i viuen durant tres mesos «en condicions de misèria», segons la formació.

Les treballadores de la fruita tenen múltiples dificultats d’accés a aigua potable, aliments i atenció sociosanitària. La majoria dels aliments i atenció que reben és a través del Tercer Sector.

El salari percebut per les peonades (llargues jornades de treball, caps de setmana i festius inclosos) és inferior als 6€/h: cal descomptar allotjament en cas de tenir-ne, desplaçaments als camps i l’alimentació.

«Aquests homes i dones fan possible que funcioni l’engranatge de la indústria agroalimentària a les terres de Ponent. La caiguda de preus de la fruita, la manca de capacitat negociadora del sector primari i la pressió dels mercats globals no justifica en cap cas l’explotació i abandó d’aquestes persones.», denuncia la plataforma.

«Destriem la fruita que esclavitza, rebutgem l’explotació, exigim condicions laborals i d’atenció social dignes per als treballadors i les treballadores», demanen. En aquest sentit, la formació farà campanyes i accions durant l’estiu per «empoderar» les persones temporeres i treballar «per la justícia social» en el mercat de la fruita.

FJS veu insuficient el Projecte d’atenció a les persones temporeres (2017)

Fruita amb Justícia Social reclama un alberg públic destinat «pròpiament» als treballadors de la campanya de la fruita i desmenteixen l’anunci del regidor Rodamilans sobre oferir allotjament a l’alberg Sant Anastasi per descongestionar el Jericó. La formació assegura que la Generalitat ha negat cedir l’espai a la Paeria.

A més, han avisat que seguiran «amatents» a que les persones temporeres rebin una atenció adequada per part de l’administració. Sobre l’alberg Jericó, on es deriven majoritàriament els treballadors sense recursos d’habitatge, FJS avisa que «ni tenen capacitat ni professionals suficients» per allotjar alhora persones sense llar i temporeres.

«El govern socialista sempre s’ha negat a obrir un alberg públic. Mentrestant, continua la gent dormint al carrer i sobre-ocupant els habitatges precaris del centre històric», denuncien. A més, avisen que el mercat de Santa Teresa, on s’ha destinat el rober i el repartiment d’aliments als temporers, s’ha declarat en ruïna.

Publicat a