Els temporers migrants no tenen garantit l’accés a l’aigua potable

Això provoca malalties i accidents laborals, conclou un estudi liderat per la UdL i l’IRBLLeida

Un estudi recent liderat per la Universitat de Lleida i l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) ha revelat que els temporers migrants que treballen en l’agricultura a Espanya pateixen una greu inseguretat hídrica. Això significa que no tenen accés a aigua potable suficient per al consum i la higiene, cosa que els exposa a un major risc de malalties i accidents laborals.

L’estudi, publicat a la revista International Journal of Equity in Health, conclou que la inseguretat hídrica dels temporers es deu a diversos factors:

  • Males condicions de vida: molts temporers viuen en habitatges inadequats, sense subministrament d’aigua potable i lluny dels nuclis de població.
  • Dificultats financeres: els baixos salaris i la precarietat laboral fan que els temporers tinguin dificultats per pagar l’aigua potable.
  • Marginació i exclusió social: la situació irregular de molts temporers els fa més vulnerables a l’explotació i la discriminació, i els impedeix accedir a serveis bàsics com l’aigua potable.

L’estudi alerta que la manca d’aigua potable té un impacte negatiu en la salut dels temporers, provocant problemes de salut (desnutrició, deshidratació, patologies gastrointestinals, cutànies, brots infecciosos, enverinaments, etc) ja sigui per manca d’higiene o per consum d’aigua insalubre. A més, aquesta situació de vulnerabilitat s’agreuga per les dures condicions de treball com les altes temperatures a l’estiu.

L’estudi alerta de l’ús d’envasos de productes fitosanitaris per transportar i emmagatzemar l’aigua, la qual cosa exposa aquest col·lectiu a intoxicacions per productes químics nocius. A més, alerta que algunes administracions locals limiten l’accés a l’aigua puntualment per mantenir allunyats els temporers dels seus territoris o que no doten de subministrament d’aigua potable els assentaments, argumentant que així eviten “l’efecte crida”.

Aquesta recerca posa de manifest les desigualtats socials experimentades pels temporers en relació amb l’accés a l’aigua segura i destaca la importància dels serveis de salut pública per garantir la disponibilitat d’aigua potable i sanejament segurs, nets, accessibles i assequibles per a aquestes persones en situació de vulnerabilització.

Fruita amb Justícia Social denunciem la greu situació que pateixen els temporers migrants al sud d’Europa i exigim als governs locals, regionals i nacionals que actuïn de manera urgent per garantir el dret a l’aigua potable i el sanejament de tots els treballadors i treballadores.

Recordem que l’accés a l’aigua potable i el sanejament és un dret humà reconegut per l’Assemblea General de les Nacions Unides l’any 2010. L’accés a l’aigua potable és essencial per a una vida digna i és una qüestió de salut pública.

Font: Universitat de Lleida

Publicat a