Els drets en ruta

08.07.2023. Acompanyament i empoderament de les persones migrants que treballen al sector agroalimentari amb un punt informatiu i d'assessorament mòbil per arribar arreu de Ponent.

L’agroindústria lleidatana necessita cada any entre 28.000 i 35.000 persones foranes per a la campanya de la fruita i és sabut que les campanyes agràries acostumen a sustentar-se sobre un treball insegur i precari caracteritzat per una baixa remuneració, impredictibilitat i manca de proteccions. A més, estan relacionades amb l’ocupació de grups socialment desempoderats: dones, persones migrants i minories ètniques.

La manca d’allotjaments oferts per la patronal, l’escàs suport públic, els incompliments dels convenis laborals i la llei d’estrangeria provoquen que centenars de persones treballadores es vegin obligades a dormir al ras o en assentaments insalubres. La situació en què viuen obstaculitza el seu arrelament i la creació de xarxes socials fortes i comunitàries. A més, factors com l’extrema precarietat i l’alta temporalitat del treball, les barreres idiomàtiques, la discriminació i les limitacions per accedir a la informació, els dificulten l’accés als canals de denúncia establerts per defensar els seus drets, als serveis públics i a l’associacionisme.

Què es farà amb el suport de Lliures?

Des de l’any 2014, l’Associació Fruita amb justícia social vetlla pels drets sociolaborals de les persones treballadores de les campanyes agràries oferint informació i assessorament. Aquesta tasca s’ha realitzat exclusivament gràcies a la implicació de persones voluntàries, i ara, l’Associació vol incorporar una persona contractada i noves eines i recursos per tal d’arribar més lluny.

D’aquesta manera, amb el suport de Lliures podran tirar endavant el projecte “Drets en ruta” que vol arribar a tots els racons de les terres de Ponent a través d’un punt mòbil. És a dir, amb una furgoneta que recorrerà les comarques del Segrià, la Noguera i l’Urgell, podran desplaçar-se als llocs on treballen aquestes persones i compensar la impossibilitat de tenir un punt fix a tot arreu.

Així, aquest punt oferirà assessorament laboral, d’orientació social i atenció contra les discriminacions racistes de forma gratuïta i promourà l’enxarxament, l’autoorganització i el lliure accés a la informació. Paral·lelament, l’Associació continuarà treballant amb els col·lectius de persones migrades perquè s’incorporin en l’organització, mantindrà l’acció en la incidència política i la mobilització social i, posteriorment, elaborarà un informe públic amb l’experiència recollida pel punt d’informació per instar l’administració a prendre mesures.

Quines entitats hi ha al darrere?

“Drets en ruta” està impulsat per l’Associació Fruita amb justícia social que des del 2014 acompanya i vetlla pels drets sociolaborals de les persones treballadores de les campanyes agràries, dona suport a la seva autoorganització i treballa per a un nou model agrari just i sostenible amb els jornalers i les jornaleres, la pagesia i el medi ambient. A més, també impulsa campanyes de denúncia del racisme social i institucional, la violació de drets fonamentals.

Es tracta d’un projecte enxarxat al territori amb altres iniciatives transformadores per la justícia social i, per a aquest projecte, també comptarà amb l’assessorament i els tallers de les Jornaleras en Lucha de Huelva.

Saber-ne més a <<07.07.23. Els drets en ruta” de Fruita amb Justícia Social, seleccionat pel Projecte Lliures>>

Publicat a