El Pla de treball de la campanya agrària no soluciona la vulneració de drets de les persones temporeres

  • Fruita amb Justícia Social exigim transparència absoluta del destí dels recursos públics que només beneficiaran la patronal
  • Denunciem la privatització de la gestió del pavelló de Fira de Lleida per atenció a temporers

El Pla de treball per a la gestió coordinada de la campanya agrària de Lleida d’enguany de la Generalitat de Catalunya, ni aborda d’arrel ni soluciona la vulneració de drets humans i laborals a què es veuen sotmeses, any rere any, les persones temporeres. La Plataforma Fruita amb Justícia denunciem la manca de voluntat de les administracions per acabar amb aquestes vulneracions que ni tan sols s’esmenten en el Pla.

“No entenem que en una situació de crisi com l’actual s’estigui regalant un milió d’euros de les arques públiques a la patronal per fer el que té l’obligació de fer que és contractar i oferir allotjament a les persones empadronades a més de 75 quilòmetres, tal com obliga el conveni, que d’altra banda, recordem no s’ha actualitzat des del 2018”. Així ho ha afirmat Gemma Casal, una de les portaveus de la Plataforma, que ha afegit que a més el sector agrari no ha tingut ni pèrdues, ni ERTOS, les seues exportacions van augmentar l’any passat i enguany han venut més estocs que l’any anterior.  

Aquests ajuts no beneficiaran treballadors i menys als que estan en situació de carrer. És més, la Plataforma tem que els beneficiaris seran les grans empreses que ja disposen de recursos i allotjaments i no el petit pagès que té dificultats per crear-los o accedir-hi. És per això que aquests diners públics han de ser fiscalitzats “fins a l’últim cèntim” perquè aniran a cobrir costos que ha d’assumir la patronal.  

Des que es va acabar la campanya no s’ha creat ni un sol llit ni un sol allotjament en tot el Segrià. Tot i que celebrem que s’habilitin espais per les persones contagiades i malaltes coincidim amb Josep Maria Argimon que la millor manera d’evitar contagis és que els temporers disposin d’allotjaments dignes.

Exigim transparència absoluta d’on van a parar aquests diners que d’altra banda, no solucionaran el problema d’arrel, que és la manca de control a les empreses que vulneren els drets de les treballadores i treballadors del camp.

Demanem l’augment dels efectius del Departament de Treball per inspeccions a centrals fruiteres i empreses agrícoles que incloguin inspeccions d’allotjaments, “perquè no s’entén que no es vinculi allotjament amb contracte”, ha explicat Casal. Igual que no es permeti a cap empresa que vulneri els drets humans de disposar del certificat d’exportació ni de rebre subvencions públiques.

Tant el Departament de Treball com el d’Agricultura han de posar la mirada en els petits agricultors i en la dignitat i condicions de treball dels temporers i temporeres.

CONTRA LA PRIVATITZACIÓ DE LA GESTIÓ DEL PAVELLÓ DE FIRA DE LLEIDA PER ATENCIÓ A TEMPORERS

D’altra banda, la Plataforma Fruita amb Justícia denunciem la privatització de la gestió del pavelló de Fira de Lleida per a atenció a temporers que ha tirat endavant l’Ajuntament de Lleida, a més a més a una empresa de fora de les nostres comarques. Aquesta privatització desmantella la col·laboració de la xarxa d’entitats del tercer sector que des de fa molts anys hi treballa i que coneix la problemàtica. “És molt preocupant que la gestió d’aquest servei passi a mans d’una empresa privada que desconeix la realitat de Lleida i els problemes per la vulneració de drets de la campanya fructícola”, ha afirmat Llibert Rexach, membre de la Plataforma.

Lamentem que la Paeria, malgrat les nostres reivindicacions, hagi tornat a imposar el dia que comença la campanya, sense escoltar els pagesos ni les entitats que treballen al terreny, sense tenir en compte la climatologia ni altres factors determinants. Ja ha arribat gent per treballar a la campanya que entre que acabi el Pla Iglú i comenci el de la campanya es trobarà totalment desprotegida.

“No entenem que des d’un despatx d’un polític s’imposi quan comença la campanya”, ha afegir Rexach, que ha remarcat que fixar el seu l’inici a 1 de juny demostra que ja anem tard.

Lleida, 30 de març de 2021

Publicat a